top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαSUCCESSKeys.GR

Πείτε το με μια παρουσίαση

Του Νικολάου Ι. Γουσγούνη, φοιτητή Βιολογίας στο ΕΚΠΑ και συνεργάτη της SUCCESSKeys.GR



Σκοπός του άρθρου είναι να παρουσιάσει με λίγα και απλά λόγια ορισμένες βασικές μεθόδους και τεχνικές για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση (δια ζώσης) παρουσιάσεων με τη βοήθεια π.χ. του MS-Power Point.


Στη σύγχρονη εποχή αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους (μεθόδους) επικοινωνίας με το ευρύ κοινό προκειμένου να το ενημερώσουν ή εκπαιδεύσουν γύρω από κάποιο συγκεκριμένο θέμα.


Μία από τις μεθόδους αυτές είναι ο σχεδιασμός και η προβολή παρουσιάσεων (π.χ. με τη χρήση του MS- Power Point) μέσω των οποίων ένα άτομο απευθύνεται σε μια ομάδα ανθρώπων, αναπτύσσοντας ένα θέμα, με σκοπό να μεταφέρει νέες γνώσεις ή να βοηθήσει τους ακροατές να βελτιώσουν υπάρχουσες γνώσεις γύρω από το θέμα, που παρουσιάζεται.


Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας εισηγητής με σκοπό μια πετυχημένη παρουσίαση που να προσελκύει το ενδιαφέρον των ακροατών.


Ο κύριος λόγος σχεδιασμού και προβολής μιας επιτυχημένης παρουσίασης είναι (συνήθως) η ικανοποίηση σχετικών απαιτήσεων του κοινού.


Οι ακροατές πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν το θέμα της παρουσίασης, το οποίο πρέπει να αναπτύσσεται με τρόπο απλό και σαφή.


Επίσης, η παρουσίαση πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει στην προκαθορισμένη ώρα, να μεσολαβούν διαλείμματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θεωρείται αποτελεσματικότερο οι ακροατές να συμμετέχουν ενεργά π.χ. θέτοντας ερωτήσεις τις οποίες ο εισηγητής απαντάει εκείνη την στιγμή, συμμετέχοντας σε ασκήσεις και σε διαλόγους (ανταλλαγή απόψεων) κ.λπ.


Έτσι οι τεχνικές σχεδιασμού/ανάπτυξης και πραγματοποίησης μιας πετυχημένης παρουσίασης περιλαμβάνουν:


- Τη χρήση σύντομων προτάσεων (ανά διαφάνεια) που θίγουν ή περιγράφουν τα σημαντικά σημεία του θέματος. Η ανάπτυξη θα γίνεται προφορικά από τον εισηγητή.


- Τη χρήση εικόνων και βίντεο για την καλύτερη κατανόηση/αφομοίωση του θέματος από το κοινό.


- Τη δημιουργία παρουσιάσεων που να διαρκούν το πολύ 45 λεπτά έως 1 ώρα.


- Την αφιέρωση χρόνου στους ακροατές για ερωτήσεις/απαντήσεις τόσο κατά την διάρκεια της παρουσίασης όσο και στο τέλος αυτής.


- Την έναρξη της παρουσίασης το πολύ 5 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα, σε περίπτωση που δεν έχουν καταφέρει να προσέλθουν κάποια άτομα.


- Ο ομιλητής ή εισηγητής να έχει οπτική επαφή με τους συμμετέχοντες για πιο άμεση επικοινωνία.


- Την παρότρυνση του κοινού να συμμετάσχει ενεργά σε διάλογο.


Μια λιτή και περιεκτική παρουσίαση, ειδικά η διαδραστική, με τη χρήση και διάφορων άλλων κατάλληλων τεχνικών, μπορεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή ευχάριστη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, και ταυτόχρονα να αποτελέσει και ένα μέσο θετικής επιρροής για την αφομοίωση των γνώσεων που παρέχει ο εισηγητής μέσω αυτής της παρουσίασης.


Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται, όπως και σε τόσα άλλα θέματα, στην μελέτη, στην δοκιμή και στην συνεχή εξάσκηση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών παρουσιάσεων.


Η χρήση της γλώσσας και σχετικές τεχνικές επικοινωνίας και επιρροής, είναι ένας άλλος παράγοντας για αποτελεσματικές παρουσιάσεις. Αυτό δεν αποτελεί ωστόσο αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

24 Προβολές

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page