top of page

ISO 22301:2019

 

Η επιχειρησιακή συνέχεια (business continuity) είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να παρέχει προϊόντα ή/και υπηρεσίες σε αποδεκτά προκαθορισμένα (ή προσυμφωνημένα) επίπεδα ακόμα και μετά από ένα αναπάντεχο/μη επιθυμητό συμβάν (π.χ. πανδημία, σεισμό, πλημμύρα, παρατεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, κυβερνοεπίθεση, αστοχία βασικού προμηθευτή, έλλειψη οικονομικής ρευστότητας κ.λπ.).

Το σύστημα διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας (με βάση το διεθνές πρότυπο EN ISO 22301:2019) περιλαμβάνει την οργάνωση και προετοιμασία μιας επιχείρησης προκειμένου αυτή να ανταπεξέλθει σε δυσμενή για τη λειτουργία της περιστατικά, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα εμπόδιζαν τον οργανισμό να πετύχει τους στόχους του (π.χ. ικανοποίηση πελατών, ασφάλεια προϊόντων κ.λπ.) και κατά περίπτωση θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσωρινή ή ακόμα και οριστική διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Ένα επίκαιρο παράδειγμα περιστατικού διατάραξης της επιχειρησιακής συνέχειας επιχειρήσεων σε όλο το κόσμο, υπήρξε η σύγχρονη πανδημία γνωστή ως COVID-19, η ξαφνική εμφάνιση της οποίας και η κατά τα φαινόμενα ραγδαία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση της, βρήκε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο απροετοίμαστους να την αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η πανδημία αυτή αποτελεί την αφορμή, οι επιχειρήσεις να την εντάξουν στο σύστημα διαχείρισης της επιχειρησιακής τους συνέχειας και να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στο μέλλον και για να σχεδιάσουν διορθωτικές ενέργειες για την ταχεία αντίδραση τους και για την αποφυγή της διασποράς του ιού σε περίπτωση επανεμφάνισης της πανδημίας σε βαθμό που να κινδυνεύει η υγεία ενδιαφερόμενων μερών (εργαζομένων, πελατών, επισκεπτών, εξωτερικών παρόχων κ.λπ.).

To ISO 22301:2019 είναι ένα πρότυπο που καθορίζει και περιγράφει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας.

Το διεθνές πρότυπο καθορίζει απαιτήσεις για το σχεδιασμό, την καθιέρωση, την εφαρμογή, τη λειτουργία, την παρακολούθηση, την ανασκόπηση, τη διατήρηση και τη συνεχή βελτίωση ενός τεκμηριωμένου συστήματος διαχείρισης με σκοπό:

  • Την προστασία απέναντι σε δυσμενή περιστατικά (COVID-19, H1N1, κυβερνοεπιθέσεις, οικονομική ύφεση κ.λπ.)

  • Τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης δυσμενών περιστατικών ή τον περιορισμό των αρνητικών επιδράσεων από την εμφάνιση τους,

  • Την προετοιμασία για την περίπτωση εμφάνισης, την ανταπόκριση σε περίπτωση εμφάνισης και την ανάκαμψη από την εμφάνιση δυσμενών για τη λειτουργία της επιχείρησης συμβάντων.

 

Το σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακής συνέχειας προβλέπεται να εφαρμόζεται σε κάθε οργανισμό ή τμήματα αυτού, ανεξάρτητα από το είδος, το μέγεθος και τη φύση των δραστηριοτήτων του οργανισμού.

Στην SUCCESSKeys.GR σας υποστηρίζουμε (ως σύμβουλοι) στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος επιχειρησιακής συνέχειας για την επιχείρηση σας με βάση τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 22301:2019. Παρέχουμε ανταγωνιστικά πακέτα υπηρεσιών σε ανταγωνιστικό κόστος.

business continuity.jpg
bottom of page