top of page

ISO 37001:2016 

 

Το διεθνές πρότυπο ISO 37001 θέτει τις απαιτήσεις και παρέχει οδηγίες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης κατά της δωροδοκίας.

Οι απαιτήσεις του προτύπου είναι γενικής φύσης και σκοπός είναι να μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε οργανισμό (ή τμήμα ενός οργανισμού) ανεξαρτήτου τύπου, μεγέθους και φύσης των δραστηριοτήτων του. Επιπλέον, το διεθνές πρότυπο απευθύνεται σε οργανισμούς του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα καθώς και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, που αναφέρεται στο διεθνές πρότυπο, ως δωροδοκία νοείται η προσφορά, η υπόσχεση, η παροχή, η αποδοχή ή η προσέλκυση αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος κάθε αξίας (οικονομικής ή μη) άμεσα ή έμμεσα και ανεξαρτήτου της τοποθεσίας και κατά παράβαση του εφαρμοστέου δικαίου, που αποτελεί προτροπή ή αμοιβή ενός ατόμου προκειμένου αυτό να ενεργήσει ή να αποφύγει να ενεργήσει σε θέματα που σχετίζονται με την απόδοση του ατόμου σε καθήκοντα του.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό ISO, το ISO 37001, σύστημα διαχείρισης κατά της δωροδοκίας, καθορίζει μια σειρά μέτρων που βοηθούν τους οργανισμούς να προλαμβάνουν, να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τη δωροδοκία. Αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση πολιτικής κατά της δωροδοκίας, τον διορισμό προσώπου για την εποπτεία της συμμόρφωσης με την καταπολέμηση της δωροδοκίας, την κατάρτιση, τις αξιολογήσεις κινδύνου, την εφαρμογή χρηματοοικονομικών και εμπορικών ελέγχων και τη θέσπιση διαδικασιών υποβολής εκθέσεων και έρευνας.

 

Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους οργανισμούς να εφαρμόσουν ένα σύστημα διαχείρισης κατά της δωροδοκίας ή να ενισχύσει τα στοιχεία ελέγχου που διαθέτετε. Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου δωροδοκίας και μπορεί να αποδείξει κανείς στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι εφαρμόζει διεθνώς αναγνωρισμένους ελέγχους ορθής πρακτικής κατά της δωροδοκίας.

Ορισμένα σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης κατά της δωροδοκίας είναι η διασφάλιση της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας στις εμπορικές συναλλαγές, η μείωση του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών, η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, η δημιουργία και διατήρηση κλίματος εμπιστοσύνης στις επαγγελματικές συναλλαγές.

Η ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας περιλαμβάνει μέτρα για την αναγνώριση και την αποτίμηση της επικινδυνότητας από φαινόμενα δωροδοκίας αλλά και για την αποφυγή περιπτώσεων δωροδοκίας.

anti-bribery1.jpg
bottom of page