top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαSUCCESSKeys.GR

Επιχειρησιακή συνέχεια - Η επιβίωση ενός οργανισμού (ISO 22301:2019)

Έγινε ενημέρωση: 14 Μαΐ 2023

Του Ιωάννη Ν. Γουσγούνη, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της SUCCESSKeys.GR

Επιχειρησιακή συνέχεια (Business continuity)


Η επιχειρησιακή συνέχεια σχετίζεται με την ικανότητα ενός οργανισμού να συνεχίσει να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες, εντός αποδεκτών χρονικών πλαισίων και με προκαθορισμένη δυναμικότητα, κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού που προκαλεί μια μη προγραμματισμένη, αρνητική, απόκλιση από την αναμενόμενη (με βάση τους στόχους του οργανισμού) παράδοση προϊόντων και υπηρεσιών (βλ. ISO 22301:2019).


Σκοπός ενός συστήματος για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνέχειας είναι να προετοιμάσει τον οργανισμό ώστε ο τελευταίος να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια σχετικών απρόβλεπτων περιστατικών ή να μπορέσει να ανακάμψει το ταχύτερο δυνατό μετά από την εμφάνιση ενός περιστατικού.


Οι προκλήσεις


Η σύγχρονη πανδημία γνωστή και ως covid-19 ανέδειξε, μεταξύ άλλων, για μια ακόμα φορά την ανάγκη να οργανωθούν οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας προληπτικά, και να αναπτύξουν συγκεκριμένη στρατηγική, που θα τις βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους και να επιβιώσουν σε περίπτωση εμφάνισης έκτακτων περιστατικών.


Η ανάγκη για επιχειρησιακή συνέχεια δεν αναδεικνύεται μόνο σε περιπτώσεις περιστατικών μεγάλης έκτασης ή μεγάλης διάρκειας. Έτσι, ενώ μια επιχείρηση μπορεί να υποστεί σημαντική ζημιά π.χ. λόγω μιας πανδημίας, μιας πυρκαγιάς ή μιας κυβερνοεπίθεσης (cyber attack), μια άλλη επιχείρηση θα μπορούσε να υποστεί εξίσου σημαντική ζημιά, λόγω αυξομειώσεων της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος.


Μεταξύ άλλων, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας, μια επιχείρηση πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει ονομαζόμενα ‘μοναδικά σημεία αποτυχίας’ (single points of failure), δηλαδή μεμονωμένα στοιχεία (π.χ. εξοπλισμό, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.λπ.) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία όλης της επιχείρησης ή σημαντικού μέρους αυτής σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας τους για οποιοδήποτε λόγο.


Τα οφέλη από το ISO 22301:2019


Ορισμένα από τα κύρια οφέλη από την ανάπτυξη, εφαρμογή, διατήρηση και συνεχή βελτίωση ενός συστήματος διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας με βάση το διεθνές πρότυπο ISO 22301:2019 είναι:


· Η προστασία της υγείας, της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος

· Η προστασία της φήμης και αξιοπιστίας της επιχείρησης

· Η ικανοποίηση προσδοκιών ενδιαφερόμενων μερών

· Η απόκτηση ή διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος


Η επισφράγιση της συμμόρφωσης ενός συστήματος διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας με τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 22301:2019 εξασφαλίζεται μέσω της επιθεώρησης του συστήματος από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης και μέσω της απόκτησης του σχετικού πιστοποιητικού.


Στην SUCCESSKeys.GR υποστηρίζουμε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 22301:2019.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210/9641387.

122 Προβολές
bottom of page