top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαSUCCESSKeys.GR

Κινητά τηλέφωνα και ασφάλεια των πληροφοριών

Έγινε ενημέρωση: 21 Απρ 2020

Του Ιωάννη Ν. Γουσγούνη, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της SUCCESSKeys.GR

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί δραματικά από την πρώτη μέρα που εισήχθησαν στην αγορά. Αυτή η αύξηση ενδέχεται να οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις ανέσεις που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα (τηλεφωνικές κλήσεις ανά πάσα στιγμή και σχεδόν από κάθε σημείο, πλοήγηση στο διαδίκτυο, εύρεση οδών μέσω δορυφόρου, άκουσμα μουσικής κ.λπ.). Όσα και όποια και να είναι τα οφέλη από τη χρήση των κινητών για τον καθένα/την καθεμία, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τους κινδύνους που σχετίζονται με την αλόγιστη ή απρόσεκτη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου. Δεν θα αναφερθούμε σε αυτό το άρθρο σε απειλές που σχετίζονται με την υγεία του χρήστη (υπάρχουν και αυτές), αλλά με απειλές που σχετίζονται με την ασφάλεια πληροφοριών, στις οποίες περιλαμβάνονται και προσωπικά δεδομένα (π.χ. φίλων, πελατών, προμηθευτών, συνεργατών, των ίδιων των χρηστών) για την προστασία των οποίων υπάρχει και σχετική νομοθεσία (βλ. GDPR και N. 4624/29-08-2019). Όσο οι χρήστες δείχνουν να στρέφουν την προτίμηση τους προς αυτή τη τεχνολογία (κινητά τηλέφωνα), άλλο τόσο δείχνουν και οι διάφοροι εγκληματίες να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς αυτήν. Πληροφορίες προς προστασία


Όταν μιλάμε για την ασφάλεια των πληροφοριών, αναφερόμαστε στην προστασία της εμπιστευτικότητας, της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας αυτών.

Πληροφορίες που ενδέχεται να περιέχονται στη συσκευή του κινητού μας τηλεφώνου είναι για παράδειγμα:

· Στοιχεία των επαφών μας (ονοματεπώνυμο, αριθμός τηλεφώνου, E-mail κ.λπ.) · Ρυθμίσεις απαραίτητες για τη λειτουργία και την ασφάλεια του κινητού μας τηλεφώνου · Φωτογραφίες, βίντεο · Πληροφορίες καταχωρημένες στο ημερολόγιο κ.λπ. · Πληροφορίες σε γραπτά μηνύματα (SMS) · Πληροφορίες σε E-Mails κ.λπ.

Πως μπορεί όμως να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται στο κινητό μας; Μερικοί τρόποι είναι οι ακόλουθοι: · Κλοπή της συσκευής του κινητού μας τηλεφώνου · Πρόσβαση στις επαφές, ρυθμίσεις κ.λπ. σε περίπτωση που δεν έχουμε ορίσει κωδικό πρόσβασης · Πρόσβαση μέσω κακόβουλου λογισμικού (π.χ. keylogger, trojan, ransomware κ.λπ.) Μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών


Θα αναρωτιέστε ίσως, πως μπορεί ένας απλός χρήστης να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα και άλλες λοιπές πολύτιμες πληροφορίες, που περιέχονται στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του.

Ορισμένοι χρήσιμοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι, που επιβάλλεται να εφαρμοστούν από κάθε χρήστη είναι:

· Η φύλαξη του PIN της κάρτας SIM σε ασφαλές σημείο και ποτέ μαζί με τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου. · Ο ορισμός κωδικού πρόσβασης στη συσκευή και η περιοδική αλλαγή του κωδικού. · Η φύλαξη της συσκευής σε ασφαλές σημείο στο σπίτι, στην εργασία, στα ρούχα που φοράμε. Η συσκευή του κινητού δεν πρέπει ωστόσο να μεταφέρεται με τρόπο που να της ασκείται υπέρμετρη πίεση (π.χ. στην πίσω τσέπη του παντελονιού ή στη μέση μας) διότι (σύμφωνα με κατασκευαστές) υπάρχει και ο κίνδυνος ζημιάς, έκρηξης ή πυρκαγιάς. · Η εγκατάσταση κατάλληλου προγράμματος προστασίας έναντι κακόβουλου λογισμικού (καλύτερη είναι η προστασία σε πραγματικό χρόνο). · Η μη πραγματοποίηση λήψης άγνωστων εφαρμογών ή εφαρμογών που προέρχονται από άγνωστες ή μη αξιόπιστες πηγές. · Η άμεση διαγραφή ύποπτων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και E-Mails που συνήθως προέρχονται από αγνώστους ή δείχνουν να προέρχονται από γνωστούς αποστολείς (π.χ. τράπεζες, οργανισμούς τηλεπικοινωνιών κ.λπ.), ενώ στην πραγματικότητα δεν προέρχονται από αυτούς. Δεν ανοίγουμε συνδέσμους ή συνημμένα που περιέχονται σε ύποπτα μηνύματα (SMS ή E-Mails) ούτε και απαντάμε σε αυτά. · Να ελέγχετε ότι το λογισμικό της συσκευής σας είναι πάντα ενημερωμένο με την πιο πρόσφατη έκδοση. · Φροντίστε να είναι ενεργοποιημένες οι απαραίτητες ρυθμίσεις ασφαλείας του κινητού σας. · Να κάνετε αποσύνδεση από ιστοσελίδες μετά την επίσκεψη σας σε αυτές, και ποτέ να μην επιλέγετε τη ρύθμιση ‘remember me’ κατά τη σύνδεση. · Για τη σύνδεση σας π.χ. στο Facebook (και όπου αλλού παρέχεται αυτή η δυνατότητα) επιλέξτε two-factor authentication για να λαμβάνετε στο κινητό σας με γραπτό μήνυμα έναν επιπλέον κωδικό πρόσβασης πριν την σύνδεση στο λογαριασμό σας (π.χ. στο Facebook). Αυτή η δικλείδα ασφαλείας ισχύει για κάθε προσπάθεια σύνδεσης στο λογαριασμό σας π.χ. στο Facebook και από οποιαδήποτε συσκευή. Ο επιπλέον κωδικός ασφαλείας θα στέλνεται πάντα στον αριθμό κινητού τηλεφώνου, που έχετε δηλώσει. Δεν είναι αυτός ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να προστατεύετε επιμελώς το κινητό σας τηλέφωνο; · Απενεργοποιείτε το Bluetooth όσο δεν το χρειάζεστε. · Μη συνδέεστε στο διαδίκτυο αν δεν υπάρχει λόγος. Μην ξεχνάτε ότι πολύτιμο περιουσιακό σας στοιχείο δεν είναι μόνο η ωραία, σύγχρονη και ενδεχομένως πολύ ακριβή συσκευή του κινητού σας τηλεφώνου. Περιουσιακό στοιχείο (συνήθως πιο πολύτιμο) είναι (κατά περίπτωση) οι επαφές σας, οι ρυθμίσεις ασφαλείας του κινητού σας και κάθε άλλη εμπιστευτική πληροφορία που μπορεί να περιέχεται στη συσκευή σας. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλεια των πληροφοριών μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γράφοντα το άρθρο στο support.successkeysgr@otenet.gr.



146 Προβολές
bottom of page