top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαSUCCESSKeys.GR

Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης με το EN ISO 14001:2015 - Τα οφέλη

Έγινε ενημέρωση: 14 Μαΐ 2023

Του Ιωάννη Ν. Γουσγούνη, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της SUCCESSKeys.GR

Οι προκλήσεις


Η αναγνώριση και ο καθορισμός των περιβαλλοντικών πλευρών, η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση αρνητικών επιδράσεων από σημαντικές περιβαλλοντικές πλευρές, η επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και η συμμόρφωση με την εκάστοτε ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, είναι ορισμένες μόνο από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει σήμερα μια επιχείρηση.


Εκτός από τις σημαντικές περιβαλλοντικές της πλευρές, μια επιχείρηση έχει συχνά να αντιμετωπίσει εσωτερικά και εξωτερικά θέματα που μπορούν υπό συνθήκες να απειλήσουν ακόμα και την επιχειρησιακή συνέχεια του οργανισμού, και κατ’ επέκταση και την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.


Τα οφέλη από το ISO 14001:2015


Μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προκλήσεων είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης με βάση τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου EN ISO 14001:2015.


Πρόκειται για μια μεθοδική και συστηματική διαδικασία, που βοηθά την ενδιαφερόμενη επιχείρηση να κατανοήσει και καθορίσει, μεταξύ άλλων, τις σημαντικές περιβαλλοντικές της πλευρές και να σχεδιάσει αποτελεσματικούς ελέγχους για την μείωση ή ακόμα και την εξάλειψη των αρνητικών περιβαλλοντικών επιδράσεων από αυτές τις σημαντικές περιβαλλοντικές πλευρές.


Ορισμένα σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη, εφαρμογή, διατήρηση και συνεχή βελτίωση ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΣΠΔ) με βάση το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2015 είναι:


·Η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων ενός οργανισμού μέσω καλύτερης διαχείρισης πόρων και μείωσης των πάσης φύσης αποβλήτων (υγρά, στερεά, αέρια).

·Απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω διεθνούς πιστοποίησης.

·Η μείωση του κόστους λειτουργίας (π.χ. μέσω της συντήρησης εξοπλισμού, μέσω αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, μέσω μείωσης της ποσότητας υγρών και στερεών αποβλήτων ή/και αέριων εκπομπών κ.λπ.).

·Η αποφυγή προστίμων και λοιπών κυρώσεων που ενδέχεται να επιβληθούν από αρμόδιες αρχές σε περίπτωση περιβαλλοντικής ρύπανσης.

·Η διαφύλαξη της φήμης μιας επιχείρησης.


Πέρα από τα ανωτέρω οφέλη, από την ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, υπάρχει και η δυνατότητα επιθεώρησης ενός ΣΠΔ από αρμόδιο διαπιστευμένο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο φορέα πιστοποίησης.


Η πιστοποίηση, που είναι το αποτέλεσμα αυτής της επιθεώρησης, είναι, συχνά, το διαβατήριο μιας επιχείρησης για την είσοδο της σε νέες αγορές, για τη διεύρυνση του υπάρχοντος πελατολογίου της, για τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και την ανάληψη σχετικών έργων κ.λπ.


Η επιτυχής επιθεώρηση πιστοποίησης της επιχείρησης, προϋποθέτει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου EN ISO 14001:2015.

Στην SUCCESSKeys.GR υποστηρίζουμε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου EN ISO 14001:2015.


Διενεργούμε τις υποχρεωτικές εσωτερικές επιθεωρήσεις (Internal Audits) συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και κατέχουμε σχετική πιστοποίηση από πολυεθνικούς οργανισμούς.


Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό επιχειρήσεων σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των απαιτήσεων του διεθνούς προτύπου και την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της SUCCESSKeys.GR (www.successkeysgr.com) και επικοινωνώντας μαζί μας στο 210/9641387.

207 Προβολές
bottom of page