top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαSUCCESSKeys.GR

Το επάγγελμα του Back-end και του Front-end Developer

Της Άννας-Μαρίας Γουσγούνη, creative solutions στην SUCCESSKeysGR


Πρόλογος


Μια από τις υπηρεσίες που εμείς στην SUCCESSKeysGR παρέχουμε σε επιχειρήσεις είναι η υποστήριξη τους μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας πληροφοριών με βάση τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 27001.


Εκπαιδεύουμε το προσωπικό επιχειρήσεων και κάθε ενδιαφερόμενο στις βασικές αρχές της ασφάλειας πληροφοριών και διενεργούμε εσωτερικές επιθεωρήσεις συστημάτων διαχείρισης σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 27001.


Επιπλέον παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη συμμόρφωση επιχειρήσεων με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (GDPR, εφαρμοστικός νόμος 4624/2019).


Η κατασκευή αλλά και η χρήση ιστοσελίδων, υπόκειται στη λήψη μέτρων για την ασφάλεια πληροφοριών (π.χ. προστασία από hackers) και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.


Στο σημερινό άρθρο της, η συνεργάτης μας Άννα-Μαρία μας περιγράφει καταρχήν με απλά λόγια ποια είναι η δουλειά του Back-end και ποια του Front-end developer στη δημιουργία ιστοσελίδων.


Το άρθρο που ακολουθεί είναι μια εισαγωγή στον όχι απλό κόσμο της δημιουργίας ιστοσελίδων και της προστασίας αυτών από διάφορες απειλές, που σχετίζονται με την ασφάλεια πληροφοριών και την διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων.


Το άρθρο


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα ένα site ή καλύτερα τι εργασίες γίνονται ώστε να ‘χτιστεί’ από την αρχή και να λειτουργεί σωστά; Ποιος ασχολείται με το πώς φαίνεται μια ιστοσελίδα και ποιος με το πώς λειτουργεί όλο το ‘background’ της;


Ας εξηγήσουμε με λίγα λόγια και όσο πιο απλά γίνεται για τους Back-End και Front-End Developers.


Καταρχάς, οι Front-Endκαι οι Back-End Developers συνεργάζονται μεταξύ τους όμως έχουν διαφορετικές εργασίες. Ένας Front-End Developer είναι υπεύθυνος για το ‘παρουσιαστικό’ μιας ιστοσελίδας δηλαδή το πώς φαίνεται στον χρήστη, ένας κώδικας γραμμένος για το design ενός website.


Αντίθετα, ένας Back-End Developer εστιάζει στις βάσεις δεδομένων και γενικότερα στην λειτουργία μιας ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Πάρτε για παράδειγμα μια φόρμα εγγραφής στην οποία όταν συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και πατάτε το κουμπί «Εγγραφή» τότε αυτομάτως αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων χωρίς να είναι ορατή σε εσάς.


Με λίγα λόγια, οι γραμματοσειρές, τα χρώματα, οι φωτογραφίες και γενικότερα όλο το στυλ μιας ιστοσελίδας είναι δουλειά του Front-End ενώ η σωστή λειτουργία του είναι στο χέρι του Back-End.

10 Προβολές
bottom of page