top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαSUCCESSKeys.GR

Η ανασκόπηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας από τη Διοίκηση (EN ISO 9001:2015)

Των Ιωάννη Ν. Γουσγούνη (ιδρυτή της SUCCESSKeys.GR) και Νικολάου Ι. Γουσγούνη (συνεργάτη της SUCCESSKeys.GR)



Στο σημερινό μας άρθρο, θα κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση της ανασκόπησης από τη Διοίκηση συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας (με βάση απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου EN ISO 9001:2015) προϊόντων ή/και υπηρεσιών, που παρέχει μια επιχείρηση.


Το διεθνές πρότυπο EN ISO 9001:2015 αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, οι οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν και εφαρμόσουν ένα σύστημα διαχείρισης της ποιότητας (ΣΔΠ) προϊόντων ή/και υπηρεσιών, που η επιχείρηση παρέχει στους πελάτες της.


Το σύστημα διαχείρισης της ποιότητας, είναι ένα σύνολο από διεργασίες, διαδικασίες, πολιτικές κ.ο.κ., που ο οργανισμός καθιερώνει, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων ή/και υπηρεσιών και την ενίσχυση της ικανοποίησης των πελατών του.


Ένα σύστημα διαχείρισης της ποιότητας προϊόντων ή/και υπηρεσιών πρέπει να είναι αποτελεσματικό. Σύμφωνα με την ενότητα 5.1 του διεθνούς προτύπου, την ευθύνη για την αποτελεσματικότητα του ΣΔΠ φέρει η ανώτατη Διοίκηση του οργανισμού.


Ένας από τους τρόπους για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του ΣΔΠ, είναι οι τακτικές ανασκοπήσεις του από την ανώτατη Διοίκηση της επιχείρησης.


Η ανασκόπηση του ΣΔΠ από την Διοίκηση και οι σχετικές απαιτήσεις, αναφέρονται στην ενότητα 9.3 του διεθνούς προτύπου EN ISO 9001:2015.


Κατά τη διεξαγωγή της ανασκόπησης, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση των αποφάσεων από προηγούμενες ανασκοπήσεις , οι αλλαγές σε εξωτερικά και εσωτερικά θέματα που σχετίζονται με το ΣΔΠ του οργανισμού (βλ. ενότητα 4.1 του διεθνούς προτύπου), τα αποτελέσματα εσωτερικών και εξωτερικών επιθεωρήσεων, οι επιδόσεις του ΣΔΠ κ.λπ.


Η ανασκόπηση από τη Διοίκηση πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον οργανισμό και τουλάχιστον μία φορά ετησίως.


Η επιχείρηση πρέπει να τηρεί τα αποτελέσματα από κάθε ανασκόπηση ως τεκμηριωμένες πληροφορίες (π.χ. υπό τη μορφή πρακτικών από την ανασκόπηση).


Κατά περίπτωση, οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά την ανασκόπηση από τη Διοίκηση μπορεί να οδηγούν σε σημαντικές δράσεις για τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης ποιότητας του οργανισμού.

174 Προβολές
bottom of page