top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαSUCCESSKeys.GR

Η Δύναμη της φύσης

Της Άννας Μαρίας Ι. Γουσγούνη, φοιτήτριας στη σχολή φωτογραφίας & οπτικοακουστικών μέσων του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής



Η φύση, με την ευρύτερη της έννοια, αναφέρεται στο φαινόμενο του φυσικού κόσμου και της ζωής γενικότερα. Εμείς οι άνθρωποι, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε φιλοξενούμενοι της φύσης και θα έπρεπε να της φερόμαστε όπως όταν καλούμε κάποιον γνωστό/φίλο στο σπίτι μας δηλαδή με αγάπη και σεβασμό.


Όμως πολλές φορές οι άνθρωποι παρεμβαίνουν στην φύση καταστρατηγώντας φυσικούς νόμους με αποτέλεσμα, σε περιπτώσεις φυσικών φαινομένων, να προκαλούνται μεγάλες καταστροφές.


Υπάρχουν πολλά φυσικά φαινόμενα που οφείλονται στις δυνάμεις της γης (ενδογενείς ή εξωγενείς) αλλά και σε ανθρωπογενή αίτια. Τέτοια φαινόμενα είναι οι πλημμύρες, οι εκρήξεις ηφαιστείων, οι κατολισθήσεις, οι θύελλες, οι σεισμοί και οι πυρκαγιές. Άμεση η έμμεση συνέπεια αυτών των φαινομένων είναι ο τραυματισμός ή ο θάνατος ανθρώπων αλλά και οι απώλειες υλικών αγαθών.


Οι σεισμοί και οι εκρήξεις των ηφαιστείων οφείλονται σε ενδογενείς δυνάμεις της γης ενώ οι πλημμύρες, κατολισθήσεις, θύελλες και πυρκαγιές οφείλονται σε εξωγενείς. Τα φυσικά φαινόμενα που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, εντείνονται από την αποψίλωση των δασών και το μπάζωμα των ρεμάτων των ποταμών.


Είδη φυσικών κινδύνων


Ένας φυσικός κίνδυνος είναι μια κατάσταση που προέρχεται από την φύση και μπορεί να είναι καταστροφική για τον άνθρωπο. Κάποιες φορές οι φυσικοί κίνδυνοι μπορεί να συσχετίζονται μεταξύ τους ή και να προέρχονται από άλλους (οι σεισμοί, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν και τσουνάμι).


Οι φυσικοί κίνδυνοι, ανάλογα με τις αιτίες που τους προκαλούν, διακρίνονται σε


· Γεωλογικούς,

· Υδρολογικούς,

· Κλιματικούς,

· Διαστημικούς,

· Πυρκαγιές και

· Σχετικούς με την Υγεία και τις Ασθένειες.


Στους γεωλογικούς κινδύνους εντάσσεται η κατολίσθηση και η καθίζηση. Στους υδρολογικούς κινδύνους ανήκουν οι πλημμύρες και το λιώσιμο των πάγων. Στους κλιματικούς κινδύνους έχουμε την ξηρασία, ενώ και οι πυρκαγιές προκαλούν πολλές καταστροφές.


Όλα τα παραπάνω φαινόμενα μπορούν να εκδηλωθούν από την φύση μέσα στα πλαίσια «της λειτουργίας της» όμως δυστυχώς ενδέχεται να έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ο άνθρωπος θέλοντας να δημιουργήσει νέα βοσκοτόπια, νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή ακόμα και για να χτίσει καινούριες οικιστικές περιοχές, προχωρά σε κόψιμο δέντρων ή μπάζωμα ποταμών.


Σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων λοιπόν, μπορεί να προκληθεί κατολίσθηση όπως λέγεται ότι συνέβη στην Βολιβία το 2019. Σε περιπτώσεις μπαζωμένων ρεμάτων, όπως λέγεται ότι έγινε στην Μάνδρα Αττικής, μπορεί να προκληθούν έντονες πλημμύρες με καταστρεπτικές συνέπειες. Ας μην ξεχνάμε ακόμα τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής.


Ο άνθρωπος, λοιπόν, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι σαν φιλοξενούμενος της φύσης οφείλει να τη σέβεται και να την αγαπά σταματώντας την ανελέητη κακοποίησή της στο όνομα της υποτιθέμενης προόδου.


"Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει." [Ζ.Υβ. Κουστώ]


Βιβλιογραφία: Βικιπαίδεια

149 Προβολές

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page